Direktlänk till inlägg 25 april 2008

Min mat

Av dahlith - 25 april 2008 00:33

Kan berätta att jag fortsatt att äta lchf på veggevis. Har nu hållit på i 13 veckor. Känns inte ett dugg jobbigt alls. Tänk jag får äta grädde, smör och ost utan samvetskval. Mitt problem är dock att jag får i mig lite för lite protein. Är inte så glad vid sojaproteinet som veggisar får ta till. Det är varken nyttigt för miljön eller för kroppen. Men jag äter ändå lite quorn och sojakorvar eller sojaburgare för att få i mig proteinet. Började ju att äta ägg när jag började med denna kosten. Enbart Krav-ägg (högre omega-3-halt och drägligare liv för hönorna), men efter att sett ett inlägg på Fetbobba så slutade jag med äggen igen. Ska jag ha i mig ett ägg måste jag ha dissekerat det ordentligt först och kollat så att inget finns där som inte borde vara där. (och naturligtvis ska den där lilla vita äggsnodden bort). Inte för att det är någon navelsträng eller dylikt... det är bara därför... den ska bort för att den ser äcklig ut.
Jag har också fått reda på att jag lider av grav B12-brist (vilket ju inte är så konstigt med den kost som jag har ätit innan). Får numera sprutor varje månad med behepan för att rätta till obalansen. Visserligen har vi under detta halvåret som jag fått sprutorna inte märkt någon större skillnad, men det borde ju göra lite skillnad iaf.ja, ja... jag mår inte sämre iaf.
Slutade ju som sagt med Cipralexen och tar som stöd just nu naturläkemedel som Chisan och D-vitaminer och dessutom omega-3 tillskott.
Jag har som jag har förstått det, kört ner min kropp i botten med den mat jag ätit förut. Den mat jag ätit har lett till att jag mått dåligt och varit deprimerad.Jag har inte fått i mig tillräckligt av alla näringsämnen som jag behöver.
Tänk om jag ändå kunde förmå mig till att äta kött igen. Så bra jag hade mått då. Mina depproblem skulle bli så mycket svagare då.Tänk efter alla vegetarianer vad ni får i er. Registrera er gärna på minmat.seoch skriv in allt ni äter där.Ni kommer att se vad ni får i er och jämför det med RDI. Äter ni inte bönor och linser och groddar varje dag så är ni nog lika illa ute som jag var... tyvärr...!
Under dessa 13 veckor med lchf så har jag lärt mig att ett magnesiumtillskott (mycket) och omega 3 är jättebra för hälsan. Alla mår bättre av det. Är man dessutom som jag, en person som väldigt lätt blir deppad, så kan jag verkligen rekommendera att äta D-vitaminer som tillskott. Finns Holistics och D-pearls på hälsokost. Under vinterhalvåret så ska man få i sig minst 80microgram. Under sommaren är det inte lika viktigt om du vistas ute i solen. Solen ger dig tusenfalt mer än vad tabletterna ger dig. RDI ligger långt under mina rekommendationer men vill du må bra så ska du överskrida dosen. Detsamma gäller faktiskt för magnesium. Själv äter jag långt över RDI för magnesium. Men jag mår ju bättre. En annan sak med magnesium är att du slipper att ha så ont under mensen. Magnesium minskar nästan all värk, men vid just mensvärk är den superb. Om du inte vill äta det varje dag så tag åtminstone en dos just vid mensdags och du kommer att märka att värken blir svagare.
Är du vegetarian så måste jag bara säga att:
Se till att du får i dig tillräckligt med protein
Se till att du får i dig tillräckligt med B12-vitamin (fisk, valnötter, parmesan eller tillskott i form av tabletter)
Se till att du får i dig mer än nog av magnesium. Mycket mer än RDI.
Se till att du får i dig Omega-3 i rätt balans med omega-6. Det enklaste är att se till at få i sig fiskleverolja eller något preprarat från hälsokost som innhåller det. Är du riktigt duktig så äter du lever och får i dig alla dessa nyttiga saker.
Är du lite deppig av dig så ska du ta D-vitamin som extra tillskott, gärna i kombination av chisan. Chisan är rosenrot, rysk rot och gingsen tillsammans. 
När det gäller proteinet så ska du se till att få i dig ca 0,8  g * din kroppsvikt. Äter du enligt Lchf så ska kolhydraterna vara under 20g ca(finns andra som låter det stiga lite mer, men absolut inte över100g) Lägger du ihop dina kolhydrater och dina proteiner så får du reda på att din fettprocent ska ligga över det talet. Är du mycket överviktig så ska fettet gå mycket över det.Jag väger nu ca 75 kg. Får i mig max 40 g protein genom min kost. Vilket inte är bra. Hade jag nu ätit kött isätllet för min veggekost så hade det inte varit ett problem för mig.
Kan bara säga att, Celie... Hur gärna jag än hade velat att det skulle funka med det budskap jag gav dig som liten... så är det fel.
Det bästa du kan göra är att äta kött. Kan du inte försöka att omvända dig lite? Du kommer att få problem ifall du fortsätter som du gör. Jag vet att du kommer att avfärda detta som  att det berör inte dig alls. Du mår bra... Eller hur...? Ta då och tänk efter lite. Jag har varit vegge sen jag var 15 år. Idag är jag 40. Jag fick börja med "lyckopiller" när jag var ca 30. Varför...?Jo, jag åt så dålig mat. Jag fick inte i mig tillräckligt med serotonin, tryptofan, så jag blev en misslyckad person. Fick istället mina cipralex som gav mig serotonin så att jag skulle må bättre. Det gjorde jag ju också. Men varför tabletter,  när det handlar om att äta 'riktig mat" ?
Det är så lätt för läkare att skriva ut tabletter och sen tror de att problemet är ur världen. Men vad händer när du själv vill förändra ditt mående? Jo, du upptäcker att tabletterna du fått av din läkare bara är ett substitut för den maten du borde ätit istället.Vill du må bra så ska du äta ägg, kött och fett.
Jag har ju börjat med lchf på veggesätt, men det är verkligen inte lätt. Jag kan inte leva bra av enbart det jag äter. Jag får lägga till vissa kostillskott för att få i mig det med min kropp behöver. För ett halvår sen hade jag ingen aning om vad kolhydrater var. inte heller proteiner och jag visste abosolut inte vad mina minimivärden var för att må bra. Genom att  logga in mig  på kolhydraterifokus.se så fick jag lära mig en himla massa om min kropp och hur den fungerar. Vill du göra en trevlig resa så följ med till kolhydraterifokus.se (kan dock tillägga att just när jag skriver detta inlägg så är ifokus under uppdatering). Allt för att fler ska kunna var aktiva utan att bli nedloggade.
Celie... snälla... om det finns en endasta gnutta chans till att du kan äta kött igen... Gör det!!!!!!!!! Du mår bättre av det.
kramar Anneli

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dahlith - 18 augusti 2008 01:11

Jag ska om några dagar påbörja Pila-projektet.För mig är det fruktansvärt jobbigt att bara tänka på det. Inte att jag ska göra något eller så, utan det handlar om att jag ska bli synad ut i fingerspetsarna. Det är det som är det jobbiga att hela tide...

Av dahlith - 18 augusti 2008 01:00

Jag brukar göra lite tipsrundor till midsommar. Tänkte dela med mig av den som jag gjorde till i år.Om ni skickar ett mail till mig nalleli-s@hotmail.com  med er mailadress, så kan jag skicka frågorna färdiga med bilder och frågeformulär och rättelse...

...

Av dahlith - 22 juni 2008 23:59

 

Av dahlith - 1 juni 2008 23:39

Vill bara berätta att idag har jag gjort mat bestående av lax i ugn. wokgrönsaker som jag stekte. Hollandaisesås och oliver. Gjorde quornburgare och quornfileér till sandra och karin.  Sandra och jesper och lasse fick även ris till detta. märkte att ...

Av dahlith - 12 april 2008 00:30

Presentation

Omröstning

Har du barn?
 Har fler än 2 barn
 Har 2 stycken barn
 Har 1 barn
 Har inga barn men planerar inom de närmaste åren
 Har inga men försöker
 Har inga och vill inte ha
 Så långt har jag inte tänkt ännu...
 Vill gärna ha, men kan inte, tyvärr!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards